Teknolojiyi Bizimle Seviceksiniz


Yeni Haberler

İki Farklı iPhone 6, Peki Hangisi?

Uzun bir süredir devam eden iPhone dedikoduları 4,7 inç ve 5,5 inçlik iki yeni modele odaklanıyor. İki modelin birbirlerine karşı avantajları ve dezavantajlarını şimdiden tartışmaya ne dersiniz?


Apple'ın merakla beklenen iPhone 6 lansmanına sayılı günler kaldı. iPhone 5s tanıtımından kısa bir süre sonra ortaya çıkmaya başlayan gelecek nesil iPhone dedikoduları, son aylarda iyice tavan yapmış durumda. Söylentilerin geçmişine bakılacak olursa, üzerinde uzlaşı sağlanan konuların başında gelecek nesil iPhone'un 4.7 inç ve 5.5 inç ekran büyüklüklerine sahip iki ayrı model olarak satışa sunulacağı iddiası geliyor.

Tasarım tercih nedeni olmayacak

Cihazların isimleri konusundaki belirsizlik sürse de, sızıntı görseller ve render görselleri her iki cihazın tasarım hatlarının birbirine benzeyeceği, hatta boyutları dışında aynı olacağını gösteriyor. Bu bakımdan iki cihaz arasında tasarımsal farklılık bir tercih nedeni olmayacak diyebiliriz.

Asıl düğüm ekran büyüklüğü 

İki cihaz arasındaki asıl tercih unsuru hemen herkesin hemfikir olduğu gibi ekran büyüklüğü olacak. Bu noktada kişisel tercihlerin ön plana çıktığını söyleyebiliriz. 3.5 inç ve 4 inç gibi rakiplerine göre oldukça küçük ekranlara kendi kitlesini alıştıran Apple, bir anda 4.7 inç ve 5.5 inç'lik boyutlarına geçerek bir anlamda sadık müşterilerinin kafasını karıştıracak. Zira, mevcut iPhone modellerinin küçük ekranları hem Apple'ın hem de azımsanmayacak bir müşteri kitlesinin savunduğu gibi tek elle kullanıma olanak sağlıyordu. Bu nedenle, büyük ekranlar hatırı sayılı bir tüketici kitlesinde kararsızlık yaratabilir.


Ekran büyüsün ama ne kadar?

Yukarıda bahsettiğimiz riske karşın, büyük ekranın artık Apple için kaçınılmaz bir talep olduğunu da söylemek gerekiyor. Çünkü, sadece 4 inç'ten büyük ekranlar için rakip platformlara kayan büyük bir kullanıcı kitlesi olduğu biliniyor.

4.7 inç, mevcut iPhone kullanıcısı için ideal olabilir

4.7 inç'lik iPhone'un, hali hazırda iPhone 5, 5s, 5c ve daha eski modelleri kullanan kullanıcılar tarafından daha çok tercih edileceğini söylemek mümkün. Sızan tasarımlara bakılırsa, Apple özellikle 4.7 inç'lik modelde çerçeveyi ince tutarak ve cihazı enine büyütmeyerek tek elle kullanıma en yakın deneyimi sunmaya çalışacak. Böylece yeni cihaz, tek elle kullanıma alışanlar için uygun bir tercih haline gelecek.




"Bir elim işte, bir elim telefonda" diyenlere 4.7 inç

Özellikle anlık mesajlaşma programlarını sık kullananlar, yolda yürürken, her ne kadar yasak olsa da otomobil kullanırken ya da herhangi bir başka işle uğraşırken telefonlarından kopamayanlar için 4.7 inç'lik seçenek daha uygun bir alternatif sunacak.

Oyun ve video tutkunlarına 5.5 inç

5.5 inç'lik iPhone ise daha geniş alana ihtiyaç duyan, akıllı telefonunda sık sık video, hatta film izleyen, el konsolu sınıfı oyunlar oynayan ve mobil uygulama deneyimini daha büyük ekranda yaşamak isteyenler için biçilmiş kaftan olacak. 

Görme problemeleri olanlara büyük ekran

Ayrıca, yaşı ilerlemiş tüketicilerin görme problemleri nedeniyle büyük ekranlı akıllı telefonlara daha fazla ilgi gösterdiğini unutmamak gerekiyor. Birçok göz problemi yaşayan tüketicinin, sadece küçük ekranı yüzünden iPhone'dan uzak kaldığını çevrenizde gözlemleyebilirsiniz. Bu kişiler için de 5.5 inç başta olmak üzere her iki model de tercih edilebilir olacak.


Teknik farklar da belirleyici unsur

İki cihazın arasında teknik özellik farkı olup olmayacağını henüz bilmesek de, 5.5 inç'lik cihazın saat hızı daha yüksek bir çipe sahip olacağı ve daha yüksek mAH değerine sahip bir pil ile geleceği söylentileri daha önce ortaya çıkmıştı. Bu iddialar gerçekleşirse, 5.5 inç'lik modeli yukarıda söz ettiğimiz oyun, video, eğlence sınıfına oturtmak daha da mümkün hale gelecek.

Ergonomi, büyük ekran deneyimine karşı

Özetle, 4.7 inç'lik iPhone, mevcut iPhone modellerine alışkın, tek elle kullanıma, kullanım kolaylığına, inceliğe, hafifliğe ve küçük boyutlara önem veren kullanıcıların tercihi olacak. 5.5 inç'lik iPhone ise tablet deneyimine yakın bir deneyimi akıllı telefonunda yaşamak isteyen, oyun, video ve eğlence tutkunlarına yönelik olacak. 

Designed By Teknoyazilar